TÉR-MŰ-HELY
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság
Indulás: 2004-11-22
 
Rólunk írták 2001

Új Ember

Katolikus hetilap

2001.08.05
LVII. évf. 31. (2766.)

Nemcsak haszon a Balatonból

Minitárlat Füreden


Ezüst Gy. Zoltán: Jelenet a Faustból

Nem biztos, hogy hiteles a történetnek a régebbi múltra vonatkozó része, viszont teljes egészében érdekes. Volt tehát egy olasz gróf - így kezdődik a kevésbé bizonyítható rész -, aki az 1700-as évek második felében telket vásárolt Balatonfüreden. Három forrás is volt a területén, egyik hideg, másik meleg, a harmadik pedig savanyú vizet hozott a felszínre. A gróf emelte itt az első épületet, amelynek egykori istállója ma étterem. A közelmúltban végzett földmunkák során arra utaló jeleket találtak, hogy balatoni kikötő is volt a telken. Később aztán püspöki nyaraló épült itt, majd a XX. században a honvédség kapta meg. Katonák használták a század második felében is, szovjet katonák, akik távozásukkor lerobbant épületet, elhanyagolt kertet hagytak maguk után. A balatonfüredi mólóval szemközt, a parti rész egyik legforgalmasabb helyét éveken át csúfította a gazzal benőtt kert, a málló épületek.


Terasz étterem és park

A romlás helyére tavaly kezdett új élet költözni, akkor lett az istállóból Terasz étterem, gyomok és szemetek paradicsomából - legalább egy részéből - jó hangulatú kert, álló és folyó vizekkel, halakkal, szépen telepített növényekkel. Az idén további területeket hódított vissza a szépítő szándék, s a kert Balatonfüred egyik, bár nem nyilvános, de szabadon látogatható sétahelye lett, természetesen a Terasz étteremmel együtt.

Szép dolog ez is, de amiért szót érdemel, az az egyik melléképület homlokzatán olvasható: Nagy Gabriella, Bihon Győző, Fejérvári Zsolt, Medgyesi-Kovács Gyula festőművészek és Ezüst Gy. Zoltán grafikusművész kiállítása. Ez a kis, háromtermes tárlat, amelynek megnyitóján a füredi zeneiskola tanáraiból is álló kiváló dzsesszegyüttes játszott, egyfelől kitűnő művészek munkáit mutatja be. Másrészt ingyenes, talán ezért is, de nyilván nemcsak ezért sokan megnézik. A tárlat megálmodója, aki az éttermet, a japánkertet is elképzelte az oroszok dicstelen hagyatékának helyére, Szemerey Tamás vállalkozó, a terület új tulajdonosa, a BanKonzult vezérigazgatója. Ő azt mondja, nemcsak hasznot kell húzni a Balatonból, és különleges természeti adottságokkal megáldott környékéből, vissza is kell adni a számára mindazt, ami szükséges a megújulásához. Vissza kell adni a Balatont a magyaroknak, azoknak, akik komolyabb kulturális és szellemi igénnyel érkeznek a partjára. E szándék egyik jele a szép kert, a kiállítás, a szintetizátorprogram-zenék környezetében különösen is üdítően ható kitűnő, élő dzsesszmuzsika.

- szikora

 
MENÜ
 
Az alkotó művészek
 
TÉR-MŰ-HELY-ről a neten
 
Egyéb linkek
 
www.zugormuterem.gportal.hu/

Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?