TÉR-MŰ-HELY
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság
Indulás: 2004-11-22
 
Rólunk írták 2001

Új Ember

Katolikus hetilap

2001.08.05
LVII. évf. 31. (2766.)

Nemcsak haszon a Balatonból

Minitárlat Füreden


Ezüst Gy. Zoltán: Jelenet a Faustból

Nem biztos, hogy hiteles a történetnek a régebbi múltra vonatkozó része, viszont teljes egészében érdekes. Volt tehát egy olasz gróf - így kezdődik a kevésbé bizonyítható rész -, aki az 1700-as évek második felében telket vásárolt Balatonfüreden. Három forrás is volt a területén, egyik hideg, másik meleg, a harmadik pedig savanyú vizet hozott a felszínre. A gróf emelte itt az első épületet, amelynek egykori istállója ma étterem. A közelmúltban végzett földmunkák során arra utaló jeleket találtak, hogy balatoni kikötő is volt a telken. Később aztán püspöki nyaraló épült itt, majd a XX. században a honvédség kapta meg. Katonák használták a század második felében is, szovjet katonák, akik távozásukkor lerobbant épületet, elhanyagolt kertet hagytak maguk után. A balatonfüredi mólóval szemközt, a parti rész egyik legforgalmasabb helyét éveken át csúfította a gazzal benőtt kert, a málló épületek.


Terasz étterem és park

A romlás helyére tavaly kezdett új élet költözni, akkor lett az istállóból Terasz étterem, gyomok és szemetek paradicsomából - legalább egy részéből - jó hangulatú kert, álló és folyó vizekkel, halakkal, szépen telepített növényekkel. Az idén további területeket hódított vissza a szépítő szándék, s a kert Balatonfüred egyik, bár nem nyilvános, de szabadon látogatható sétahelye lett, természetesen a Terasz étteremmel együtt.

Szép dolog ez is, de amiért szót érdemel, az az egyik melléképület homlokzatán olvasható: Nagy Gabriella, Bihon Győző, Fejérvári Zsolt, Medgyesi-Kovács Gyula festőművészek és Ezüst Gy. Zoltán grafikusművész kiállítása. Ez a kis, háromtermes tárlat, amelynek megnyitóján a füredi zeneiskola tanáraiból is álló kiváló dzsesszegyüttes játszott, egyfelől kitűnő művészek munkáit mutatja be. Másrészt ingyenes, talán ezért is, de nyilván nemcsak ezért sokan megnézik. A tárlat megálmodója, aki az éttermet, a japánkertet is elképzelte az oroszok dicstelen hagyatékának helyére, Szemerey Tamás vállalkozó, a terület új tulajdonosa, a BanKonzult vezérigazgatója. Ő azt mondja, nemcsak hasznot kell húzni a Balatonból, és különleges természeti adottságokkal megáldott környékéből, vissza is kell adni a számára mindazt, ami szükséges a megújulásához. Vissza kell adni a Balatont a magyaroknak, azoknak, akik komolyabb kulturális és szellemi igénnyel érkeznek a partjára. E szándék egyik jele a szép kert, a kiállítás, a szintetizátorprogram-zenék környezetében különösen is üdítően ható kitűnő, élő dzsesszmuzsika.

- szikora

 
MENÜ
 
Az alkotó művészek
 
TÉR-MŰ-HELY-ről a neten
 
Egyéb linkek
 
www.zugormuterem.gportal.hu/

Frissült a Szerkesztõ ajánlata! Szeretnéd, hogy a Te portálod is kikerüljön? Küldd be: szerkesztoseg@gportal.hu    *****    Olvass kritikákat filmes és sorozatos párosokról! Itt biztosan megtalálod a saját vagy leendõ kedvenceidet is!    *****    Az asztrológiai elõrejelzések olyan tendenciákat mutatnak,melyek,nehéz döntéseknél nélkülözhetetlenek. Rendeld meg most!    *****    Az Éjszaka Misztériuma várja régi és új látogatóit újult erõvel, és heti több bejegyzéssel! | Nox Arcana    *****    Simonyi ingatlan Debrecen, Balaton 2019 Sok-sok új eladó ingatlannal bõvült kínálatunk válassza ki az önnek megfelelõt.    *****    Nagyon részletes születési horoszkóp, 3 éves ajándék elõrejelzéssel, ingyenes konzultációval, csak nálam. Kattints ide!!    *****    Ha te is szereted a Zöld Íjász elbûvölõ szerelmespárját az Olicityt akkor itt a helyed! Mindent róluk és a sorozatról!    *****    A születési horoszkóp az ÚJ ÉV legszebb meglepetése! Ajándékba küldök 3 év elõrejelzést, jó tudni milyen lesz a jövõ!!!!    *****    Zenei blog. Kritikák, listák, ajánlók és még több! -> Popusz    *****    családi pótlék utalása 2019 - dátumok, kifizetések, idõpontok az utalásról itt:    *****    MOVIE-NIGHT -> ÚJ FILMES OLDAL NYÍLT <- MOVIE-NIGHT    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképzõ Szakiskola megnyitja kapuit!    *****    "Ó, én bizony korántsem merném állítani, hogy ismerem a Roxfort összes titkát." /Dumbledore/    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    BOOKISLAND - könyvajánlók, ahol a könyvek életre kelnek - BOOKISLAND    *****    SoulSisters/ Nézz be az oldalunkra, ha érdekes cikkre, vagy épp kritikára vágysz. Hangolódj velünk az ünnepekre!    *****    Szereted az ünnepi idõszakot? Már hetekkel elõtte készülsz? Vagy legszívesebben elkerülnéd? Mondd el!    *****    RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME