TÉR-MŰ-HELY
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság
Indulás: 2004-11-22
 
Magunkról

Képzőművészet a Balatonért,

Balaton a képzőművészetért.

 

„TÉRMŰHELY” 2004. július-augusztus, Balatonfüred.

 

Alkotótelep, szabadtéri kiállítás, élő képzőművészeti bemutatók,

művész- és közönségtalálkozók.

 

A csodálatos Balatonról évszázadok óta zengnek ódákat a költők. A hely varázsa festők ezreit ihlette meg, hogy vásznaikon megörökítsék a táj látványát. Sok-sok művész költözött le a Balaton környékére lakni, alkotni, vagy csak nyaranta egy-két hétre kikapcsolódni, feltöltődni. Feltöltődtünk mi mindannyian, alkotóművészek és üdülő vendégek a Balaton bensőséges világának kisugárzásától. Feltöltődtünk és aztán elmentünk, hogy visszanyert teremtő erőnkkel máshol teremtsünk új, bensőséges világokat, alkossunk műalkotásokat. A Balaton energiái csak áramoltak, áramlanak kifelé. Most elérkezett az-az idő, hogy ezekből az energiákból most egy kicsit többet áramoltassunk vissza, a feltöltődésre vágyó Balatonnak.

 

Kezdeményezésünk célja a Balaton szellemi erőinek és teremtő kisugárzásának rehabilitálása.

 

A Balaton évszázadok, évezredek óta adja, sugározza a szellemet megtermékenyítő, alkotásra inspiráló környezetet. Most mi, alkotóművészek és a művészetet támogatók azzal kívánunk adózni és tisztelegni a betegeskedő Balatonnak, hogy mi is adunk és teremtünk olyan környezetet és látványt, mely méltó a Balatonhoz. Képeink nyílt téren történő bemutatásával, a közönség előtti alkotással, a közvetlen kommunikációval a művész és a közönség között, nem csak a megcsappant víztömeg emelkedését, hanem a szellemi értékek gyarapodását is el fogjuk érni. Nemcsak a turisták és üdülő vendégek nagyobb számú jelenlétét, de a szellemi kultúra képviselőinek, alkotóknak és művészetbarátoknak az aktív jelenlétét is tudjuk biztosítani. Így, nemcsak látványosságot, szórakozást, de a magas kultúra képviselőinek, nyitott, kötetlen, találkozását, szélesebb körű bemutatását is elérjük. Ezzel nemcsak a képzőművészek megnyilvánulási lehetőségeit bővítjük, ismertségüket öregbítjük, de a műalkotásokat igazán kedvelő kiválasztottaknak és az átlagembereknek is műélvezetet nyújtunk. Tesszük ezt, bízva abban, hogy az utolsó Óriás, a Balaton nevezetű, akit a víz tart bilincsben a tó habjai alatt - ahogy a mítosz meséli - örömét leli majd partjai mentén az emberek ilyen tevékenységében.

 

Balatonfüred, a Balaton kulturális fővárosa, művészet kedvelő hagyományaival, rangjával és múltjával ideális helyszín céljaink megvalósítására. Nem beszélve arról, hogy a Térműhelyt létrehozó és a szervezést elindító képzőművészek 15-18 éve töltik alkotással nyaraikat ezen a rangos üdülőhelyen. Végig élték a hely elmúlt másfél évtizedének változásait és ismerik annak kiváló adottságait egy ilyen, nem mindennapi esemény befogadására. A  Képzőművészet a Balatonért, Balaton a képzőművészetért elnevezésű „Térműhely” az elkövetkező évek folyamán a támogatók népszerűsítő és szervezőmunkájának is köszönhetően Balatonfüred rangos eseményei, az Anna bál és a Füredi borhét mellé fog emelkedni. Folytatva azt a hagyományt, melyet a mese szerint Sió a Balaton tündére és Kamor varázs kezdett el. „Jer lépj ki Sió habjaid közül és a Balaton partján ünnepeljük meg szabadulásodat és kibékülésünk malasztját! – s ezzel Kamor földre dobva zöldellő cserágát: e helyre gyűljenek, hegyeim érceinek legjótékonyabb erői! És vizeimnek legjótékonyabb forrásai – mondá Sió. Arany buzogányú nádját Kamor cserága mellé dobva.” (Váth János)

 

A képzőművészet, a képzőművészek a XXI. század elejének társadalmi és gazdasági viszonyai miatt, a Balatonhoz hasonlóan, szintén feltöltődésre szorulnak. Éppen ezért, ezzel az új stílusú kezdeményezéssel maga a Balaton tud javítani a művészek és a hazai képzőművészet helyzetén. A nyári Balaton kicsalja az elefántcsonttoronyból az alkotókat és az alkotásokat az emberek közé. A múzeumok és galériák zárt világából kihozza a képeket az utcára, hogy a képzőművészet világát mozgásba hozza. Elindítva ezzel olyan áramlásokat, melyek felfrissítik, megújítják a sok-sok éve pangó hazai képzőművészeti életet. A Balaton, ebben a rendszerben, magukon az alkotókon is segít az áramlásaival.  Egy gyors körbe áramoltatással adja az alkotás, bemutatás, befogadás, vélemény csere, visszajelzés és újból az alkotás folyamatának megújulását.

 

A „TÉRMŰHELY” programja az egyre bővülő szellemi és anyagi támogatóknak köszönhetően, folyamatosan bővül.

 

A 2004. évi szerényebb program a következő volt:

A megvalósítási helyszín: Balatonfüred, Terasz (étterem Parkja.

Időpont: 2004. július-augusztus. Minden nap reggel 10 órától 24 óráig. (Kivéve, eső esetén.)

 

Kiállító, alkotó és a bemutatókat, beszélgetéseket nyújtó művészek:

Bihon Győző - festőművész, Szentendre

Ezüst Zoltán - grafikusművész, Szentendre

Fejérvári Zsolt - festőművész, Budapest

Majoros István - szobrászművész, Budapest

Mazán Vilmos - műkritikus, képzőművész, Szeged, Dunaújváros

Medgyessy Kovács Gyula - festőművész, Solymár

Prisztavok Tibor - szobrászművész, Békéscsaba

Zugor Zoltán - képzőművész, Kecskemét, Balatonfüred

 

A folyamatos kiállítás, alkotás keretén belül a napi programokat az élő jelleg, a spontaneitás és az aktualitás adja meg. Jellemzője még a nyári szabadságok és utazgatások miatt, a kiszámíthatatlanság, változatosság, nyitottság és a kötetlenség.

 

Ha egyetért szándékainkkal, kérjük segítse lehetőségei szerint ezt a kezdeményezést, hogy a jövőben rangos eseménnyé bővülhessen ez a program.

 

Végezetül még annyit kívánunk megjegyezni, hogy sok „kultúrszemét” van a környezetünkben. Éppen ezért szükséges, hogy magas kultúrát is lássanak az átlagemberek. Ingyenes és valódi vizuális élményben részesüljön az-az átlag ember is, aki nem a műértők és műkedvelők szűk, de nemes táborához tartozik. A „Tér-mű-hely” egy nemes, irányt mutató gesztus a támogatóktól és az alkotóktól a látvány káoszában eltévedetteknek. Továbbá megosztjuk az alkotás teremtő pillanatait is az emberekkel, példát mutatva és inspirációt adva ezzel arra, hogy Ők is, az Ő világukban, az Ő szakterületükön megtehetik ugyan ezt. Teremthetnek dolgokat, egy jobb környezetet, egy jobb világot alkothatnak.

 

 

Segítségét, együttműködését köszönik:

Az alkotók

 
MENÜ
 
Az alkotó művészek
 
TÉR-MŰ-HELY-ről a neten
 
Egyéb linkek
 
www.zugormuterem.gportal.hu/

Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)